Baantjes zwemmen goed voor je lijf

Heen en weer, heen en weer...

Eerlijk is eerlijk, ik ga geen Olympische medaille winnen met mijn zwemkunsten. Maar tijdens de zomervakantie trek ik graag in alle rust wat baantjes – meestal in mijn trouwe schoolslag. 

Mijn techniek laat hier en daar wat te wensen over (zeg maar gerust: niet spectaculair), maar hé, het geeft me een voldaan gevoel én mijn spieren zijn er ook blij mee. Dus wie heeft een perfecte techniek nodig, toch? 😉

Baantjes trekken is fijn!

Goed idee! Je doet het in je eigen tempo, op je eigen manier en met je eigen doel. Op een tijd die jou uitkomt. Samen of alleen. Het biedt een veilige en effectieve manier om je conditie te verbeteren, gewicht te verliezen en je gezondheid te bevorderen. 

Het is dé perfecte training.

 

Voordelen van zwemmen

Je inspannen voelt toch ontspannen dankzij de rustgevende werking van het water. Bovendien verbrand je met slechts een half uur zwemmen al zo’n 200-300 calorieën, vergelijkbaar met een uur stevig wandelen. Een prima keuze dus!

 

Goed voor je lichaam

Het is niet alleen goed voor je conditie, het helpt je ook om calorieën te verbranden en stijfheid in je lichaam te verminderen.

Dus, hou jij ook van een frisse duik? Trek je zwemkleding aan en maak van het zwembad jouw plek om fit en ontspannen te worden!

Het beste nieuws?

Je hoeft geen olympisch zwemmer te zijn om te beginnen. Een half uur baantjes trekken is al genoeg om je conditie op te bouwen.

 

Zwemmen geeft gezondheidsvoordelen 

Baantjes zwemmen is een fantastische training. Het laat je hart flink kloppen, versterkt spieren, ook die je normaal niet gebruikt. Daarnaast train je ook je hart en longen, terwijl je tegelijkertijd je spierkracht opbouwt.

Je voelt je gewichtloos in het water en dat maakt zwemmen ook ideaal voor mensen met een blessure.

Vind je dit een leuke activiteit en beschik jij minimaal over een zwemdiploma? Dan is baantjes zwemmen wat voor jou! Anders eerst even je diplomaatje halen! 

Routine

Af en toe gaan zwemmen is leuk, maar om het langdurig vol te houden is het fijn als je een bepaalde routine hebt.

 

Zwemslagen afwisselen

Natuurlijk kun je slagen afwisselen. Vooral in het begin zullen je schouders en nek je dankbaar zijn. Rugslag en schoolslag kunnen we eigenlijk allemaal wel. Borstcrawl kan al wat lastiger zijn.

 

Vermoeid raken

Je bent al een tijdje lekker aan het zwemmen, wanneer je merkt dat je vermoeid raakt. Dit hoeft geen reden te zijn om op te geven. Meestal heb je dan te snel gezwommen, schakel terug naar een lager tempo of neem enkele minuten een pauze.

 

Bouw je baantjes zwemmen op

Begin niet als een malle zo hard mogelijk te zwemmen. Maar bouw het rustig op zoals bij iedere sport.

Conditie verbeteren

Als je je conditie wilt verbeteren is dat met baantjes zwemmen goed te doen. Je kunt dan beginnen bij iedere zwemsessie de intensiteit iets te verhogen.

Begin als warming-up altijd eerst een aantal baantjes met rustig zwemmen. Een goed resultaat is het baantjeszwemmen als intervaltraining. Dan heeft het zwemmen ook meer een sportelement.

 

Maak hiervoor zwemsets.

Bijvoorbeeld, twee baantjes in een normaal tempo en één baantje een stuk sneller zwemmen enz, enz. Ook dit kun je na verloop van tijd weer opvoeren met bijvoorbeeld twee baantjes snel zwemmen. 

En als cooling-down nog een stukje rustig uitzwemmen en een heerlijke douche nemen.

Maar blijf wel altijd naar je lichaam luisteren!

Tot slot, volgens de  Indiana University Center for the Science of Swimming, blijkt dat je langer jong blijft door geregeld een duik te nemen. Nou, dat is toch ook mooi meegenomen.

Baantjes zwemmen uitstekend te doen!

 

Wat vind jij ervan? Laat het mij weten!

info@kijkopbewegen.nl

Henk

Als blogger deelt Henk zijn kijk op bewegen, met een focus op matig intensief sporten. Met verrassende informatie, praktische tips en handige aanbevelingen helpt hij mensen om gezonder en actiever te leven.