

Teek it away
De kleine, spinachtige vampiers komen tevoorschijn om zich te voeden met bloed. Maar wees niet bang, met de juiste kennis kun je deze vervelende beestjes te slim af zijn.
Tekenbeten voorkomen? Dit moet je weten om jezelf te beschermen! In dit blog laat ik je lezen wat je moet weten over tekenbeten en de ziekte van Lyme.
Teken komen niet alleen in Nederland voor, maar ook in veel andere landen. Je vindt ze vooral in de natuur: in hoog gras, op bosbessenstruiken, tussen varens en zelfs in je eigen tuin, verborgen tussen dode bladeren. Ze zijn het meest actief van maart tot oktober, wanneer de temperatuur boven de 7 graden ligt. Wil je weten waar op dit moment de meeste teken worden gemeld? Kijk dan op Tekenradar.
Hoe voorkom je een tekenbeet?
Buiten zijn, bewegen en genieten van de natuur is gezond en ontspannend. Laat je dus niet afschrikken door het risico op tekenbeten, maar neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen:
-
Blijf op de paden in bossen en vermijd contact met hoog gras en struiken.
-
Draag beschermende kleding: lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoenen. Stop je broek in je sokken om teken buiten te houden.
-
Kies voor lichte kleding zodat je een teek sneller opmerkt.
-
Gebruik een insectenwerend middel met bijvoorbeeld DEET op onbedekte huid en kleding.
-
Controleer je lichaam na elk natuurbezoek, want geen enkele maatregel is 100% waterdicht.
Wat je moet weten over teken
Teken doorlopen vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. In de laatste drie stadia hebben ze bloed nodig om zich te ontwikkelen. Ze kunnen niet springen, vliegen of uit bomen vallen, maar wachten geduldig in gras of struiken tot een mens of dier langskomt. Eenmaal op je lichaam zoeken ze warme plekjes om zich vast te bijten.
Het vervelende is dat je een tekenbeet niet voelt. Soms veroorzaakt het achteraf een beetje jeuk, maar het grootste risico is dat teken bacteriën en virussen kunnen overdragen. Zo kan de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, worden overgedragen als een teek langer dan twaalf uur vastzit.
Wat doe je bij een tekenbeet?
-
Verwijder de teek zo snel mogelijk met een puntige pincet of tekentang (Dicht bij zijn lichaam, niet draaien)
-
Ontsmet de beetplek, handen en pincet en noteer de datum van de beet.
-
Let op symptomen zoals een rode kring of griepachtige klachten binnen een maand na de beet.
-
Raadpleeg een arts als je klachten krijgt en vermeld de tekenbeet. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met antibiotica als je er op tijd bij bent.

Andere risico’s van tekenbeten
Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook andere infecties overbrengen, zoals tekenencefalitis (TBE) en Babesiose. In zeldzame gevallen veroorzaken ze allergische reacties. Ook als je geen infectie oploopt, kan een tekenbeet zorgen voor langdurige irritatie of jeuk.
Tekenbeten zijn een serieus probleem, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je jezelf en je gezin goed beschermen. Wees alert, maar blijf vooral genieten van je tijd in de natuur!

Als blogger deelt Henk zijn kijk op bewegen, met een focus op matig intensief sporten. Met verrassende informatie, praktische tips en handige aanbevelingen helpt hij mensen om gezonder en actiever te leven.