Winnaars zijn niet de mensen die nooit falen, maar de mensen die nooit opgeven

Ik hoor het bij elk nieuw jaar en na elke zomervakantie. Mensen die je laten weten dat ze vanaf dat moment  het helemaal anders doen. Meer sporten en gezonder eten. Maar hoe komt het toch dat de meeste mensen zich overschatten en achteraf merken dat hun sportdoel niet haalbaar is?

Maar daar gaan we in dit blog verandering in brengen!  

Hier geef ik je tips die er toe bijdragen dat je je sportdoelen wél kunt volhouden. 

De reden waarom goede voornemens volhouden vaak niet lukt, is omdat je geen realistisch doel hebt gesteld. Begin met kleine, beheersbare stappen.

Heb je bijvoorbeeld nog nooit hardgelopen? Dan is het doel om dit jaar een marathon te gaan lopen echt iets te enthousiast.

 

Kleine successen boeken met sportdoelen

Het is beter om kleine successen te boeken dan te streven naar onrealistische doelen. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. In plaats van in korte tijd een enorme vooruitgang te boeken, focus je op consistente verbeteringen over een langere periode.

Het behouden van motivatie en de juiste mindset is cruciaal voor succes.

Schrijf je sportdoel op

Waarom wil je elke dag 30 minuten bewegen of gezonder eten? Schrijf voor jezelf op waarom je iets wil, wat de voordelen zijn en wat je hoopt te bereiken. Als je niet weet waarom je iets wil, is het moeilijker om het vol te houden.

 

Blijf gemotiveerd, houd je voorgang bij:

  1. Stel wekelijkse en maandelijkse doelen om je voortgang te meten en vier je successen.
  2. Gebruik een dagboek of app om je vorderingen bij te houden en je voortgang te evalueren.

 

Praat over je goede voornemen

Een psychologisch trucje om de kans te vergroten dat je jouw goede voornemen haalt, is om deze aan iemand te vertellen. Het liefst aan iemand die je hoog hebt zitten. Je moeder, broer/zus of een goede vriend.

Nu zij jouw goede voornemen(s) weten, geeft dit extra motivatie om het ook echt vol te houden!

 

Misschien is social media wel een stok achter de deur voor jou om je sportieve reis vast te leggen en aanmoediging te krijgen.

Maak je sportdoel positief
Zeg niet ‘ik moet meer gaan bewegen’, maar ‘ik wil meer gaan bewegen’. Formuleer je doel(en) op een positieve manier.

 

Ook op het moment dat je bijvoorbeeld gaat wandelen of fietsen, zeg dan dat je gaat sporten en niet dat je moet sporten. Door het woord eruit te halen, maak je het direct al een stuk positiever.

 

Concentreer je op één doel
Als je meerdere sportieve voornemens tegelijk hebt, is de kans groot dat je ze niet allemaal volhoudt. Het is daarom beter om je te concentreren op één doel. Kies een doel dat je leuk vindt en dat je kunt bereiken.

 

Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, kun je als doel stellen om elke dag een half uur te gaan wandelen. Dit is een realistisch doel dat je ook kunt volhouden.

Als je meerdere doelen hebt, is het verleidelijk om te kiezen voor het makkelijkste doel. Het is echter belangrijk om te kiezen voor het doel waar je het meest aan toe bent. Als je het doel niet leuk vindt, zul je er sneller mee stoppen.

 

Denk terug aan een goed sportdoel
H
eb je even helemaal geen motivatie? Herinner je dan hoe je jezelf voelde toen je bijvoorbeeld wel die wandeling gemaakt had. Energiek, goed en voldaan? Denk terug aan dat gevoel om jezelf te motiveren toch te gaan, al is het maar eventjes.

Hou vol!

Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het duurt minimaal 21 dagen voordat een nieuwe activiteit een gewoonte is. Soms moet je dus gewoon even volhouden. Gun jezelf de tijd om je doelen te behalen.

 

Motivatie: De sleutel om je sportdoelen vol te houden

Vind een manier om jezelf gemotiveerd te houden. Dit kan zijn door een sportmaatje te zoeken, door jezelf beloningen te geven of door je vooruitgang bij te houden.

 

Gaat het wat minder?

Gaat het een week iets minder? Geen zorgen. Denk dan vooral aan al die keren dat het al wel gelukt is! Sta er even bij stil waarom het iets minder ging en herpak jezelf. 

Ben je helemaal gestopt? Kijk dan nog eens goed naar je doelen en je waarom. Pas ze zo nodig aan en probeer het gewoon opnieuw. Met goede voornemens hoef je niet te wachten tot de 1ste van de maand of tot 1 januari. Het beste moment om te starten, is nu.

Tips voor het luisteren naar je lichaam

Het is zeker belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Als je moe bent, moet je niet door blijven sporten. Neem een rustdag en ga de volgende dag weer verder. Wees alert op pijn. Als je pijn hebt, stop dan met sporten. Let op je ademhaling. Als je ademhaling zwaar wordt en je haast niet meer kan praten, neem dan een pauze.

 

Het volhouden van sportieve voornemens is een uitdaging, maar het is zeker niet onmogelijk. Door realistische doelen te stellen, sporten leuk te maken en steun te zoeken, kun je je voornemens beter volhouden.

Ik hoop dat deze tips je helpen als je een sportief voornemen hebt. Houd ze in gedachten. Zo vergroot je de kans dat je je voornemens ook daadwerkelijk volhoudt.  

 

Wat zijn jouw ervaringen? Deel ze met mij...

info@kijkopbewegen.nl

Henk

LEES OOK:

Als blogger deelt Henk zijn kijk op bewegen, met een focus op matig intensief sporten. Met verrassende informatie, praktische tips en handige aanbevelingen helpt hij mensen om gezonder en actiever te leven.